عضو شورای مرکزی سازمان نظام صنفی رایانهای کشور درباره اجرا نشدن صحیح قانون کپی رایت در کشور گفت: کپی رایت لازمه نرمافزار است و نبود قانون آن باعث از بین رفتن این صنعت میشود.
حمید صالحی در این باره بیان کرد: متاسفانه نابهسامانیهایی که در صنعت نرمافزار کشور وجود داشته، دو فرهنگ را ایجاد کرده است اولین فرهنگ حقوق مصرفکننده است که بد نهادینه شده، به صورتی که در بعضی موارد مصرفکننده فکر میکند که باید تولیدکننده را دور بزند و این موضوع حق اوست. او ادامه داد: فرهنگ دومی که بوجود آمده در تولیدکنندگان دیده میشود زیرا تولیدکننده نرم افزار زمینه مناسبی برای تولید برنامه نمیبیند و خلاء را در بازار نرم افزار احساس میکند اما برنامههای عمومی را بوجود نمیآورد. وی همچنین به لطمهی بزرگی که عدم رعایت قانون کپی رایت به کشور وارد میکند اشاره کرد و گفت: می توان گفت که بزرگترین لطمه در این مورد به خود مردم وارد میشود چراکه بحث نرم افزار از اهمیت بالایی برخوردار است به طوری که می توانیم بگوییم حتی در بعضی موارد می تواند مشکلات امنیتی را برای کشور به وجود آورد. او علت این موضوع که تولید کننده به سمت ساخت نرمافزارهای عمومی نمیرود را اینگونه شرح داد: با توجه به نقض قانون کپی رایت در کشور تولیدکننده تمایل پیدا می کند تا قرارداد نرم افزار خود را با فردی حقوقی ببندد چرا که معمولا افراد حقوقی قانون کپی رایت را نقض نمیکنند. البته باید به این موضوع اشاره کرد که ما در کشور قانون تجارت الکترونیک و کپی رایت داریم اما متاسفانه این قوانین به درستی اجرا نمیشوند. صالحی در ادامه یکی از بزرگترین مشکلات صنعت نرمافزار کشور را در تامین این بازار بوسیله دولت دانست و افزود: یکی دیگر از بزرگترین مشکلاتی که در صنعت نرمافزار در کشورهای جهان سوم دیده میشود این است که بازار نرم افزار و خدمات فنآوری اطلاعات را دولت تامین میکند. یعنی به نوعی خدمات و نرم افزار فاکتوری از عملکرد دولت به حساب میآیند. این کارشناس تاکید کرد: اگر رویکرد دولت استفاده از فنآوری اطلاعات باشد نرم افزار نیز بهبود پیدا میکند. متاسفانه در هشت سال گذشته توجه دولت به فنآوری اطلاعات زیاد نبود و این موضوع سبب شد شرکتهای نرم افزاری ضررهایی را پرداخت کنند. این عضو سازمان نظام صنفی رایانهای کشور افزود: مولفه دیگری که در بحث صنعت نرم افزار تاثیر خود را می گذارد، استراتژی بلند مدت یک کشور است. درحقیقت در استراتژی بلند مدت یک کشور رویکرد فنآوری اطلاعات آن نیز دیده میشود. درباره این استراتژی در ایران هم باید بگویم تفکر ما در زمینه فنآوری اطلاعات درست است اما این که چگونه در بعد اجرا میدهد موفق نبودیم.
وی در مورد عملکرد دولت در این حوزه عنوان کرد: دولت جدید در زمینه نرم افزار و فنآوری اطلاعات از بعضی از سازمانها حمایت میکند و این برای صنعت فنآوری اطلاعات مفید است اما هنوز هم اتفاق ملموسی در صنف نرم افزار کشور دیده نشده است. رسانهها باید این فرهنگ را که نقض قانون کپی رایت باعث ضرر خود مردم میشود در بین آنها جا بیندازند در مقابل نیز تولیدکنندگان نرم افزار باید خدمات مطلوبی را به کاربرانشان ارائه دهند.